Volledig antibiotica- en cocciodiostaticavrij concept

Het gebruik van antibiotica en coccidiostatica wordt in de gehele keten van het Tante Door volledig uitgesloten. Om te voorkomen dat de Tante Door kippen ziek worden krijgen zij speciaal voer. Door het toevoegen van etherische oliën, zuren en butyraten aan het voer van de Tante Door kippen wordt de darmgezondheid ondersteund. De etherische oliën en zuren werken antibacterieel en butyraten werken ontstekingsremmend en hebben daarmee een helende werking op de darm. Tante Door is een 100% antibioticavrij kipconcept en daarnaast het eerste kipconcept in Nederland dat volledig is overgestapt op coccidiostaticavrij voer. Ook is het vlees van onze Tante Door kippen volledig vrij van Salmonella*.

Antibioticavrij concept

Al het kippenvlees in Nederland is antibioticavrij, let op, we benadrukken hier nogmaals: het vlees is antibioticavrij. Op het moment dat kippen ziek worden, krijgen zij antibiotica toegediend van de dierenarts, vervolgens wordt er een langere wachttijd aangehouden voor het slachten om er zeker van te zijn dat de antibiotica uitgewerkt is. We weten echter nooit 100% zeker of het vlees dan geen residuen meer van antibiotica bevat (de wachttermijn is immers een gemiddelde en dit is voor elke kip anders). Residuen van antibiotica in vlees kunnen misschien leiden tot een antibioticaresistentie bij bacteriën welke gevaarlijk kunnen zijn voor de mens.

100% antibioticavrij kipconcept
Binnen het gehele Tante Door kipconcept wordt geen antibiotica gebruikt. Dit houdt in dat wij het gebruik van antibiotica zoveel mogelijk proberen uit te sluiten. Op het moment dat onze Tante Door kippen ziek worden en natuurlijke middelen niet werken krijgen zij na goedkeuring van de dierenarts antibiotica toegediend door de dierenarts. Deze kippen zullen vervolgens niet onder het concept Tante Door verkocht worden. Je kunt er dus 100% zeker van zijn dat het gehele concept – en dus niet alleen het vlees – van Tante Door antibioticavrij is.

Coccidiostaticavrij voer

Coccidiose is een wereldwijd voorkomende pluimveeziekte. De oorzaak is de eencellige darmparasiet Eimeria, waarvan zeven varianten bekend zijn. Cellen van de verschillende coccidiose-soorten zijn in principe altijd op een pluimveebedrijf aanwezig en 99% van alle kippen krijgt dan ook een coccidiose infectie, van reguliere kippen tot aan biologische kippen, ze krijgen er allemaal mee te maken.

Coccidiostatica

Coccidiostatica hebben een antibiotische werking, ze worden gebruikt om de darmparasiet Eimeria (coccidiose) tegen te gaan. Coccidiostatica worden in de Europese Unie niet onder antibiotica geschaard, maar onder additieven (toevoegingsmiddelen voor diervoeding). De antibiotische werking was voor ons al genoeg om dit uit het voer van onze Tante Door kippen te halen. Met 100% natuurlijke producten ondersteunen wij nu de darmgezondheid van onze Tante Door kippen.

Daarnaast blijft de vraag of coccidiostatica onder antibiotica valt of niet, hier zijn de meningen over verdeeld. De Keuringsdienst van waarde heeft onderzoek gedaan naar coccidiostatica en kwam tot de conclusie dat deze met een antibiotische werking wel onder antibiotica moet vallen. Bekijk hier de aflevering van de Keuringsdienst van waarde terug.

Ons alternatief
Net als bij mensen zijn kippen die gezond en vitaal zijn minder vatbaar voor ziektes. Door het toevoegen van etherische oliën, zuren en butyraten aan het voer van Tante Door wordt de darmgezondheid van Tante Door ondersteund. De etherische oliën en zuren werken antibacterieel en butyraten werken ontstekingsremmend en hebben daarmee een darm helende werking. Deze toevoegingen voorzien de dieren van de beste en juiste voeding tijdens verschillende fases in hun leven en kunnen ze coccidiose op een veilige manier doorstaan.

Onderzoeksresultaten
Uit uitgebreide praktijktesten blijkt dat de toevoegingen leiden tot een betere (darm)gezondheid van het dier en daardoor het gebruik van coccidiostatica in het voer overbodig maakt**.

Weerstand
Dankzij de toevoeging aan het voer van Tante Door bouwen de dieren meer weerstand op en helpt dit bij:

  • Stimulatie van goede darmbacteriën
  • Bescherming van de darm
  • Ondersteuning van het immuunsysteem
  • Preventie van darmstoornissen

Hierdoor is de kans zeer klein dat de dieren ziek worden en behandeld moeten worden met antibiotica***.

* Bij wijze van hoge uitzondering kan hiervan afgeweken worden als dit conflicteert met de leveringsplicht naar de versspecialist. In het geval dat er een ongevaarlijke Salmonella variant geconstateerd is vermelden wij aan de versspecialist dat er Salmonella geconstateerd is. Dit is wettelijk verplicht. In het geval dat er een gevaarlijke Salmonella variant geconstateerd wordt dan dient het vlees eerst te worden verhit alvorens het wordt uitgeleverd om alle Salmonella’s te doden. Dit is nog nooit voorgekomen (datum van schrijven februari 2022).

** Dit blijkt uit praktijktesten bij onze Tante Door kippen

*** Het houden van Tante Door kippen is voor iedere boer een nieuwe ervaring. Dit komt door het ras, de leefwijze, opgroei en voeding van Tante Door. Mochten onze Tante Door kippen overhoopt toch ziek worden en de natuurlijke middelen niet werken dan krijgen zij na onderzoek van de dierenarts antibiotica toegediend door de dierenarts. Sinds de start van het concept in 2014 zijn wij pas vijfmaal genoodzaakt geweest antibiotica te gebruiken (datum van schrijven februari 2022). Over de jaren heen hebben wij al meer dan 500 koppels gehad, hiervan is dus minder dan 1% geholpen met antibiotica. Een feit waar wij erg trots op zijn. Deze kippen zullen niet onder het Tante Door kipconcept verkocht worden. Bij wijze van hoge uitzondering kan hiervan afgeweken worden als dit conflicteert met de leveringsplicht naar de versspecialist. In dat geval vermelden wij aan de versspecialist dat er antibiotica gebruikt is. Dit is nog nooit voorgekomen (datum van schrijven februari 2022).